Колоквиуми

Заседание на КОЛОКВИУМ "акад. Р. КАИШЕВ" на ИФХ-БАН

10.05.2024
Уважаеми колеги,
На 9 юли 2024 г. (вторник) от 10:30 ч. в сградата на блок 11 (НК-1, БАН), зала 225 ще се състои заседание на колоквиума, на което ще бъде изнесена лекцията

 

Агрегация на Aβ пептид (1-40) в присъствие на нанолипозоми съдържащи хомотаурин

Докладва доц. д-р Виктория Милкова, ИФХ-БАН

     

Целта на изследването е изучаване на кинетиката на амилоидна агрегация чрез проследване на промяната в полидисперсността на смесена суспензия на Aβ пептид и нанолипозоми съдържащи хомотаурин. Нанолипозомите са формирани от 1,2-dioleoyl-sn-glicero-3-phoshocholine (DOPC) и допълнително са стабилизирани чрез електростатична адсорбция на κ-карагенан. Размерът и заряда на получените структури, както и тяхната стабилност са определени с динамично светоразсейване. Количеството хомотаурин вградено в липозомите и ефикасността му на капсулиране са определени с UV-vis Спектрофотометрия. Получените суспензии показаха забележителна стабилност във фосфатен буфер (pH 4.0 и pH 7.4), което позволи те да бъдат използвани за целта на експеримента.
Според проведените кинетични експерименти първите агрегати могат да бъдат регистрирани около 30 мин. след смесването на липозомите и пептидния разтвор. В случай, че в липозомите е капсулиран хомотаурин, фракцията на по-големите частици (или агрегати) се запазва почти постоянна в хода на експеримента (5 часа), докато в присъствие на „празни“ липозоми размера на близо 90 % от частиците продължава да нараства. Оригиналността на проведеното изследването се състои в това, че за първи път появата на първите агрегати и еволюцията в агрегационния процес на Aβ е проследена индиректно чрез промяна на стандартните персентили (D10, D50 и D90) получени при анализ на разпределението на частиците по размер. Също така, за първи път е изследвана агрегацията на амилоидни пептиди в присъствие на композитни липозоми натоварени с анти-амилоиден агент.
Изследването е осъществено с финансовата подкрепа на проект № КП-06-КОСТ/8 при изпълнението на COST Action CA18238 “European transdisciplinary networking platform for marine biotechnology” (Ocean4Biotech), 2019-2024.

 

Резултатите са оформени за публикуване:
К. Kamburova, I. L. Dimitrov, F. Hodzhaoglu, V. Milkova „Controlled aggregation of Aβ peptide (1-40) in the presence of κ-carrageenan-stabilized liposomes loaded with homotaurine“.

Водещ на колоквиума: гл. ас. д-р Христина Петкова

Архив

«
Всички